Dienstag, 11. Dezember 2012

Fursecuri "Scoici dulci"-reteta Ellani

A inceput perioada fursecurilor,si ca multa alta lume m-am apucat si eu cu copii.

Fara o prea sofisticata introducere,trec direct la reteta dar va zic din inima ca sunt delicioase si foarte fragede aceste fursecuri si nu ar trebui sa lipseasca din platoul cu dulciuri pentru Craciun :) .

Avem nevoie de:
-200 g branza de vaci(eu am folosit quark)
-1 ou
-50 g unt(topit cere reteta,al meu a fost la temperatura camerei)
-70 g zahar(puteti reduce cantitatea,daca aveti gem foarte dulce)
-350 g faina(reteta spune 250,dar eu am folosit quark in loc de branza)
-jumatate lingurita praf de copt
-un pliculet de zahar vanilat

-gem pt umplutura(eu am avut de prune)
-zahar pudra pt tavalit scoicile la sfarsit

Din ingredientele de mai sus se framanta un aluat elastic,fin.Nu puneti toata faina deodata,pentru ca s-ar putea sa nu va intre toata(poate diferi cantitatea in functie de ce fel de branza folositi,oul poate fi mai mare,mai mic).In orice caz,aluatul trebuie sa fie nelipicios si usor de lucrat.
Aluatul obtinut se imparte in doua-trei,se intinde si se taie cerculete care se ung cu putin gem(eu am pus cam mult si a cam dat pe dinafara),se impatura cercurile inca o data,rezultand un semicerc care se impatura si el inca o data.

Le-am copt la 175° C pana s-au rumenit putin de tot.
Se dau prin zahar pudra imediat ce le scoatem din cuptor

Eu o sa fac si sub forma de cornulete,caci mi-a placut tare mult aluatul si asa nici nu risc sa-mi iasa gemul(eu nu pot pune putin :P ).

Pozele nu sunt prea bune,dar sper ca totusi v-am convins sa le faceti!






Si am avut si ajutor,bineinteles :) !A facut si ea un corn pt mami si unul pt tati:



Donnerstag, 23. August 2012

PRAJITURA "TWIX"



Rasfoind online cartea mea de bucate,am observat ca nici macar nu am postat aceasta reteta de prajitura super-mega-delicioasa.Pozele sunt foarte vechi,dar cand o voi reface va promit ca actualizez si pozele.
In cartea de bucate de unde am reteta,prajitura apare cu numele de "Millionärsschnitten"(feliile milionarilor,sau asa ceva,in traducere).Din cauza ca seamana la gust foarte tare cu batoanele "Twix",mi-am permis sa-i schimb numele.
Eu am modificat cantitatile pentru ca nu aveam tava micuta(23 cm) cum scria in carte.O sa scriu cantitatile folosite de mine(pt tava cu laturile de cca 35cm/30 cm).
PENTRU ALUAT:-190 g unt,taiat bucatele(eu am avut Irische Butter)
-290 g faina
-75 g zahar brun
PENTRU CREMA SI GLAZURA:-75 g unt
-75 g zahar brun
-600 g lapte condensat

-200 g ciocolata (pentru glazura)

Se pune faina(cernuta) intr-un vas(eu am facut la robot totul),se adauga untul taiat bucatele si se framanta putin cu mana pana se marunteste putin untul.Adaugam si zaharul brun si framantam pana obtinem un aluat "neted".
Se intinde aluatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.Se fac gaurele cu o furculita si se da la cuptor(incalzit dinainte la 190°C ) pentru aproximativ 20 minute,sau pana are culoarea aurie.
In timp ce foaia de aluat este in cuptor pregatim crema din unt,zaharul brun si laptele condensat.Le punem toate intr-o oala la fiert,la foc mediu.Cand incep sa clocoteasca le mai lasam la foc molcut pana compozitia incepe sa se ingroase(dar totusi sa curga).In carte scrie ca se mai lasa pe foc 5 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca,la mine a durat mai mult,poate si din cauza ca am avut cantitate mai mare decat scria in reteta.
Foaia se lasa sa se raceasca putin in tava,apoi punem crema imediat luata de pe foc,pentru ca altfel se intareste si nu se mai poate intinde.Eu abia am intins-o la margini ca se intarise putin.Se lasa sa se raceasca crema bine de tot,apoi se pune ciocolata topita deasupra sau altfel de glazura,ce doriti.
Noua ne-a placut tare mult.Crema de caramel e delicoasa si o sa o mai fac pentru alte prajituri.
Eu am pus deasupra o glazura facuta rapid(de fapt am inceput sa fac o crema ganache pentru tort,si de acolo am luat si pentru glazura) pentru ca ciocolata a facut figuri la topit.







OBSERVATII:
-nu va speriati daca aluatul se lipeste putin de maini cand il intindeti in tava;
-eu am folosit o minirola pentru intins aluat,pe care am bagat-o tot timpul in faina;
-daca aveti forma detasabila,dreptunghiulara/patrata(in functie si de tava folosita la copt)folositi-o pentru montat prajitura,ca sa nu va chinuiti sa scoateti bucatile de pe margini intregi din tava,cum am patit eu.Puneti foaia coapta in forma si puneti acolo crema si glazura!!!
-chiar daca va vine sa puneti putin lichid,sau un ou,sau faina in plus,NU o faceti.Aluatul iese perfect asa(dupa ce e copt) chiar daca pare suspect cand e crud.


GOMBOTI CU PRUNE;din aluat fara cartofi



Mie nu-mi plac gombotii cu aluat din cartofi,asa ca tare m-am bucurat cand a primit mama de la vecina o reteta cu aluat fara cartofi.O sa iasa niste galusti cam ca de paine umplute cu prune(sau ce fruct alegeti),dar mie imi plac tare mult asa.

Mama mi-a dat reteta in masura"cana",dar eu am cantarit totul ca sa fie mai usor de reprodus.

Ingrediente:

-250 ml apa
-250 ml lapte
-3 plicuri de zahar vanilat
-520 g faina*
-un ou
-2 linguri ulei

-prune bine coapte*
-pesmet si zahar(optional si zahar vanilat) dupa gust, pentru tavalit gombotii la sfarsit
-putin ulei pt prajit pesmetul

Se pune apa,laptele si zaharul vanilat la fiert,cand clocoteste se da la o parte si se adauga 150 g de faina,se amesteca rapid sa nu faca cocoloase(in cazul in care face,se vor nimici mai apoi cu mixerul).Se lasa compozitia sa se raceasca,apoi se adauga oul,cele doua linguri de ulei si faina rand pe rand, si se framanta un aluat care se poate modela frumos.

Aluatul obtinut se face rulada si se taie bucatele,care se vor aplatiza in maini(va puteti,la nevoie,ajuta de putina faina),apoi punem jumatatea de pruna,si formam gombotul :P

Inainte sa ne apucam de facut gombotii,punem o oala(incapatoare) cu apa si putina sare la fiert.
Putem pregati dinainte si pesmetul in felul urmator:intr-o tigaie punem putin ulei si pesmetul si lasam sa se prajesca pana are o culoare frumoasa,aurie.trebuie amestecat tot timpul sa nu se arda.dam la o parte si adaugam zaharul si zaharul vanilat.

Cand avem toti gombotii gata,ii punem la fiert si ii lasam pana se ridica la suprafata,moment in care inseamna ca sunt pregatiti de tavaleala in pesmet.E cel mai bine sa tavaliti tot timpul numai cate trei-patru caci daca stau afara din apa se azvanta si nu se mai lipeste asa frumos pesmetul(am patit-o :P ).

Spor la treaba si pofta buna!






*-prunele mele au fost cam tari,asa ca am ,inainte sa incep cu aluatul, jumatatile sa stea cu zahar

*-puneti faina pe rand pentru ca s-ar putea  ca ouale sa nu aiba aceeasi marime sau lingurile de ulei sa fie diferite de la casa la casa :P